Obwarzanki krakowskie – tylko w Krakowie

Jeśli chcesz kupić obwarzanki krakowskie, powinieneś odwiedzić tę stronę.

Mają wyjątkowy aromat, wyglądają bardzo ciekawie, a znaleźć je można tylko w jednym mieście na świecie. O czym mowa? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są wizytówką dawnej stolicy naszego państwa oraz dumą tamtejszych piekarzy. Z jakiego względu szczycą się tak ogromnym zainteresowaniem? Jak produkuje się obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przyjeżdżający do Krakowa w pierwszej kolejności chcą spróbować właśnie tego smakołyku?

Obwarzanki krakowskie – o historii parę zdań

Tradycja wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego wieku. W księgach zaś opisano je sto lat później, gdy odnotowano, iż przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je wyłącznie w czasie Wielkiego Postu, ale potem na stołach pojawiały się też w pozostałych porach roku. W piętnastym stuleciu król Jan Olbracht ustanowił dokument, według którego mieli prawo wypiekać je tylko rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Podobną rzecz zrobiła pięć wieków później UE, dodając je do spisu produktów tradycyjnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki mają kształt okręgu z wyraźną spiralną powierzchnią oraz średnicę około piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od dawna produkowane są według identycznej receptury. Ich nazwa oraz wyjątkowy aromat są wynikiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – na przykład sezamem tudzież makiem – i piecze.

Lokalizacja:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]