Niepowtarzalny smak białej kapusty kiszonej jest znaczącą cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych dań i przeciętny Polak bardzo często widzi ją na talerzu.…
Kiszonki warzywne są tak silnie związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański frykas, rzadko wykorzystywany w pozostałych częściach świata. Lecz…
Mają wyjątkowy aromat, wyglądają bardzo ciekawie, a znaleźć je można tylko w jednym mieście na świecie. O czym mowa? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie,…
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa tylko świąteczna, którą podajemy na ogół podczas Wigilii czy też hucznych rodzinnych zabaw. W domach, w których…
Czy sól himalajska jest zdrowa? Sól himalajska jest jedną z odmian soli kamiennej. Ma charakterystyczny różowy kolor. Skąd pochodzi ta barwa? Wynika z obecności żelaza,…
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ciepłej, aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na następny dzień pracy. Przy dobrej…
Metoda zaparzania kawa w kapsułkach została opracowana w końcu lat 70-tych i za czasem pozyskiwała sobie miliony zwolenników. Ten wygodny system umożliwia przygotowanie napoju wysokiej…
Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to znakomity pomysł na pozyskanie nowych umiejętności – poznanie odpowiednich technik produkcyjnych i tajników rozmaitych przepisów albo po prostu opanowanie podstaw…
Ekspresy oparte na systemie Dolce Gusto na stałe wtopiły się już w pejzaż polskich kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede…
Pieczywo to w naszej kulturze podstawa jadłospisu człowieka. Produkowane jest z soli, wody, mąki, mleka, środków spulchniających (najczęściej zaczynu chlebowego albo drożdży) i wszelakich dodatków…