Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Założona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wiele…
Niepowtarzalny smak białej kapusty kiszonej jest znaczącą cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych dań i przeciętny Polak bardzo często widzi ją na talerzu.…
Kiszonki warzywne są tak silnie związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański frykas, rzadko wykorzystywany w pozostałych częściach świata. Lecz…
Mają wyjątkowy aromat, wyglądają bardzo ciekawie, a znaleźć je można tylko w jednym mieście na świecie. O czym mowa? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie,…
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa tylko świąteczna, którą podajemy na ogół podczas Wigilii czy też hucznych rodzinnych zabaw. W domach, w których…
Czy sól himalajska jest zdrowa? Sól himalajska jest jedną z odmian soli kamiennej. Ma charakterystyczny różowy kolor. Skąd pochodzi ta barwa? Wynika z obecności żelaza,…
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ciepłej, aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na następny dzień pracy. Przy dobrej…
Metoda zaparzania kawa w kapsułkach została opracowana w końcu lat 70-tych i za czasem pozyskiwała sobie miliony zwolenników. Ten wygodny system umożliwia przygotowanie napoju wysokiej…
Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to znakomity pomysł na pozyskanie nowych umiejętności – poznanie odpowiednich technik produkcyjnych i tajników rozmaitych przepisów albo po prostu opanowanie podstaw…
Ekspresy oparte na systemie Dolce Gusto na stałe wtopiły się już w pejzaż polskich kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede…