Kup sól kłodawską
Sól to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie własności posiada sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu warto stosować je do przygotowywania żywności?
Sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który doskonale podbija smak jedzenia. Chociaż nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne porcje (w granicach 6 g dziennie) są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów liczących 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo wartościowych minerałów oraz pierwiastków, m.in. wapń, selen czy magnez, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – używana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska natomiast to produkt o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do domowych przetworów. Jest wartościowym źródłem wapnia, magnezu czy żelaza, innymi słowy pierwiastków koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , dzięki czemu nie traci swoich własności i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]