Kapusta kiszona – dlaczego warto ją jeść?

Dowiedz się więcej o kapuście kwaszonej na artmankiszonki.pl.

Niepowtarzalny smak białej kapusty kiszonej jest znaczącą cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych dań i przeciętny Polak bardzo często widzi ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kiszona kapusta to niesłychanie zdrowe pożywienie.

Czy należy spożywać kwaszoną kapustę?

Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bo tych dwóch określeń używa się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które wynaleziono na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe składowanie pokarmów. W efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobno posiekane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi okres czasu. Kiedyś jedzenie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić konieczne witaminy czy składniki odżywcze, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze niż współcześnie. A wypada podkreślić, że kapusta kiszona posiada mnóstwo substancji nieodzownych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, jak również witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się też inne kluczowe dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B6, B3). Dodatkowo, kwaszona kapusta to źródło m.in. fosforu, kwasów tłuszczowych omega-3 i żelaza. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, zatem zaleca się jej spożycie osobom pragnącym schudnąć.

W jakich daniach wykorzystuje się kapustę kwaszoną?

Kapusta kiszona na naszych talerzach spotykamy w przystawkach do dań, jak i jako główny ich element. Na surowo zwykle spożywa się ją jako surówkę z cebulą oraz marchwią, która współgra z potrawami z ziemniaków i ryb, a niekiedy na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także składnik, który rewelacyjnie harmonizuje z grzybami oraz czerwonym mięsem, stąd wykorzystuje się ją w farszu do pierogów, pasztecików czy łazanek. Rzecz jasna, bez kapusty kiszonej nie byłoby tradycyjnych polskich dań jak kapuśniak, bigos albo góralska kwaśnica.

Praktycznie każda rodzina posiada własny sposób na kiszoną kapustę, aczkolwiek dzisiaj coraz rzadziej kisi się ją w domu, bo nie ma już konieczności składowania produktów spożywczych na okres zimy. Kwaszoną kapustę w małych i dużych opakowaniach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie online. Producenci mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kwaszoną.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]