Grille ogrodowe – ich rodzaje i główne atuty

Grill w ogrodzie to najbardziej rozpowszechniony w Polsce sposób na letnie przyjęcie. To głównie fantastyczna możliwość spotkania się ze znajomymi, skosztowania soczystych szaszłyków oraz innych potraw. Sprawdźmy zatem, który grill ogrodowy dobrze sprawdza się do przyrządzania wybornych przysmaków.

Grill ogrodowy na niewielką posesję

Podstawowy podział grilli ogrodowych to modele stacjonarne oraz mobilne. Szczególnie urządzenie ruchome cieszy się sporym powodzeniem wśród Polaków, ponieważ perfekcyjnie nadaje się do małej działki. Wśród mobilnych grilli ogrodowych wyróżniamy urządzenia zarówno na gaz, na węgiel, jak i prąd. Najchętniej wyszukiwane w autoryzowanych salonach sprzedaży i w sklepach są z całą pewnością ogrodowe grille żeliwne. Zrobione z odpornej na ogień blachy, posiadają wiele rodzajów rusztów – w sklepach znajdziemy je zwykle w rozsądnych cenach. Potrawy opieka się na nich w bezpieczny sposób, a cały proces możemy doglądać dzięki wygodnemu termometrowi. Entuzjaści grillowania uwielbiają grille węglowe, ponieważ nadają daniom jedyny w swoim rodzaju smak, jednakże wymagają od kucharza praktyki, żeby przygotowane na nich mięsa oraz warzywa nie były nadmiernie spalone, a więc, aby były zdrowsze.

Grille ogrodowe kupuj w autoryzowanym punkcie sprzedaży

Coraz większe powodzenie mają również grille na butlę gazową, które są bezspornie łatwiejsze jeśli idzie o przyrządzanie potraw. Do takiego grilla nie musimy kupować węgla ani męczyć się z jego rozpalaniem. Wystarczy jedynie ułożyć mięso na kratce i uruchomić gaz. Zaletą grilla na gaz jest zdecydowanie to, iż sprawniej się go czyści, ponieważ w czasie pieczenia potraw nie wydziela się popiół. Taki sam atut ma grill elektryczny, który do wydajnej pracy wymaga tylko przyłączenia go do źródła zasilania. Niezależnie od tego jaki sprzęt planujemy nabyć, należy szukać go w autoryzowanym sklepie, w którym poza wysokiej jakości grillami, dostaniemy także profesjonalną pomoc ze strony pracowników.