Sprawdź, gdzie zamówić ekologiczny barszcz z buraków kiszonych.
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa tylko świąteczna, którą podajemy na ogół podczas Wigilii czy też hucznych rodzinnych zabaw. W domach, w których zwyczaj podawania dwudaniowych obiadów wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale też jako dodatek do niektórych posiłków.
Barszcz czerwony to danie wszechstronne
Wydaje się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do ugotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest dość sycącym daniem. Tymczasem właśnie jego lekko słodkawy, a jednocześnie kwaśny aromat powoduje, iż świetnie łączy się on z bardzo różnorodnymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – niektórzy wolą w nim ziemniaki, jajo i kiełbasę, inni wrzucają do niego uszka z kapustą, mięsem lub grzybami. Barszcz czerwony to nie tylko danie na obiad, lecz też smaczna przekąska albo kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy idealnie podkreśli smak chrupkiego krokiecika z grzybami czy bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.
Wypada zaakcentować, że barszcz czerwony, o ile nie został zabielony śmietaną, jest zupą o niskiej kaloryczności. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi mangan, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także mnóstwo żelaza, i z tego powodu poleca się go osobom cierpiącym na anemię. Tymczasem z uwagi na to, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie często zjada się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na bazie zakwasu z buraków kiszonych!
Nie ma kanonicznej receptury na barszcz czerwony – każdy szef kuchni stosuje własne ulubione dodatki i na różny sposób przyprawia to danie. Niektórzy dodają do niego troszkę cukru, aby uwydatnić naturalny słodkawy smak buraka, pozostali wolą barszcz na ostro, należycie pieprzny. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli przyrządza się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma bardziej specyficzny, kwaśny smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a na dodatek ma więcej ważnych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przygotowywać na własną rękę, ale okres fermentacji trwa około siedmiu dni. Jeśli jednak nieoczekiwanie nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w markecie bądź online.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]